wtorek, 30 stycznia 2024

Babka z SERCEM

Składniki:
- 3 łyżki majonezu ( ja daje WINIARY)
- 1 cukier waniliowy
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      PRZEPIS DZIELIMY NA PÓŁ  JEDNĄ ROBIMY RÓŻOWĄ DRUGĄ BIAŁĄ
Wykonanie:
 1 - Sprawdzamy składniki
 2 - Ubijamy białka i ucieramy żółtka
      (do żółtek dodajemy odrobinę różowego barwnika)
 3 - Łączymy żółtka z białkami
 4 - Dodajemy mąkę
 5 - Wszystko dokładnie mieszamy
 6 - Wylewamy do małej formy
     Pieczemy 30-40 minut w temperaturze 180`C
 7 - Z upieczonego i ostygniętego ciasta  wycinamy serca
 8 - Wycinamy tyle serc by wypełniały dno w jednym rzędzie
 9 - Na dno wylewamy odrobinę ciasta (DRUGĄ CZĘŚĆ BEZ BARWNIKA)
       układamy serduszka brzuszkami do dna
10- Wylewamy reszte ciasta
       Pieczemy 30-40 minut w temperaturze 180`C




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz