1. Biszkopt kakaowy
- 6 jajek
- szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
2. Biszkopt biały
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3. Masa czekoladowa
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 czekolada mleczna i 1 gorzka
- 100ml wódki 38-40%
4. Masa śmietanowa
- 4 szklanki kremówki 30-36% (1 litr)
- 2 łyżki cukru pudru
Biszkopty upiec, kakaowy przeciąć na dwie części.
Przygotować masę czekoladową: kawę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, dodać cukier i dobrze rozpuścić , ostudzić. Rozpuścić czekolady, dodać kawę z cukrem, gdy masa jest jednolita dodajemy wódkę, cały czas mieszając by wódka nie ścięła masy. Nasączamy nią biały biszkopt.
BUDOWA CIASTA
- biszkopt kakaowy
- kremówka
- biszkopt biały nasączony masą czekoladową
- biszkopt kakaowy
- kremówka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz