SKŁADNIKI:
- 500g cukru pudru (przesiać ,by zlikwidować ewentualne grudki)
- 2 średnie białka z jajek lub białka w proszku
- 1 łyżeczkę soku z cytryny
WYKONANIE:
Przesiej cukier puder, dodaj białka lub białka w proszku (ja używam w proszku) i sok z cytryny. Dobrze wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.Lukier powinien być gładki i lśniący .Jeśli jest zbyt gęsty dodaj 2 krople wody i dobrze wymieszaj, w miarę potrzeby czynność powtórzyć.Przechowywać można w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.
PAMIĘTAJ , łatwiej jest rozrzedzać gęsty lukier niż próbować go zagęścić.
GĘSTY LUKIER
Używamy do robienia małych elementów kwiatki,liście i jako klej w stylu angielskim.
ŚREDNI LUKIER
Dodajemy do gęstego lukru odrobinę wody 2,3 krople i uzyskujemy odpowiednią gęstość do obrysowywania krawędzi ciastek.
RZADKI LUKIER
Dodajemy do średniego odrobinę jeszcze wody i powstała płynna konsystencja, jest gotowa do wypełnia obrysowanych wzorów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz