I długo tak można by dalej... ale ja nie o tym :) Piekę wiec wiem jakie pyszne są ciasta z malinami kremy malinowe a idzie gdzieś tam sobie już zima i nie będą już tak smaczne i tanie...
Warto więc zamrozić w bardzo prosty ale jakże potem funkcjonalny sposób :
- Zbieramy lub kupujemy malinki
- Delikatnie je oczyszczamy ale nie myjemy, po prostu kulamy je delikatnie w papierowym ręczniku
- Wkładamy do zamrażalki- płytkiej szuflady na szybkie mrożenie na max 1,2 h
- Po tym czasie wyciągamy i delikatnie zduszamy ręką , rozdzielają się na poszczególne kuleczki robimy to szybko by owoce się nie rozmroziły, lepiej robić to małymi partiami
- Przesypujemy je do szczelnego pojemniczka i ponownie zamrażamy
- Na początku ponownego mrożenia co jakieś 45 min z 2x lekko potrząsamy pudełkiem by owoce w trakcie mrożenia nie pokleiły się........
- Efekt końcowy rewelacyjny owoc mały ale w tej postaci bardziej wydajny, bierzemy łyżkę owoców i posypujemy nimi np: bitą śmietanę bez rozmrażania daje to w deserowi czy kremie dodatkowy plus - przyjemny zimny smaczek który tak lubimy..........
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz