czwartek, 1 listopada 2012

Oponki

Przepis...
Składniki:
- ½ kg mąki
- ½ kg sera białego (zmielonego)
- 3 jajka
- 3 łyżeczki octu
- 1 łyżeczka sody
- 1 kostka margaryny (ja używam Kasi)
- cukier puder
- olej do smażenia (ok. 1,5l)



Przepis wystarcza na 56 oponek o wymiarach wykrawaczek 8cm i 3cm....
Sposób przygotowania....
Szykujemy składniki 1, sprawdzamy czy wszystko mamy i zaczynamy..
Ucieramy margarynę z twarogiem 2, następnie dodajemy po jednym jajku ucierając nadal 3, dodajemy sodę z octem 4, dodajemy mąkę 5, ucieramy póki jest to możliwe 6, wszystko łączymy na stolnicy 7, wyrabiamy ciasto 8. Szykujemy wałek, wykrawaczki, widelec i sitko do ociekania oponek 9. Wałkujemy ciasto na około 0,5cm 10, wykrawamy oponki 11, smażymy na uprzednio rozgrzanym oleju do uzyskania złoto/brązowego koloru 12. Odkładamy do ewentualnego ocieknięcia i ostygnięcia 13.
Gdy wystygną można je ubrać/udekorować wedle uznania (cukier puder, lukier królewski).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz