Dzięki uprzejmości Pani DOROTKI
Składniki:
- 1/4 szklanki miodu
- 5 łyżek miękkiego masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru (lepiej zastąpić cukrem pudrem)
- 1 jajko
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika (dałam więcej)
- opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao (jeśli lubicie, gdy pierniczki mają ciemniejszy kolor)
- Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować, delikatnie podsypując mąką (podsypałam sporo, by się ciasto nie kleiło), na grubość około 3 mm, wycinać pierniczki.
- ZMODYFIKOWAŁAM POŁĄCZENIE SKŁADNIKÓW....
- Połączyłam składniki na ciepło wedle pokazanych zdjęć....
- Artystyczne wykończenie zostało wykonane przez moją młodszą córkę Marlenę , taka mała próba przed Świętami..... Przepis jest rewelacyjny i to dzięki Pani Dorotce mogłam go udostępnić.....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz