Składniki:
-3 szklanki mąki (typ 500)
-1,1/3 szklani cukru pudru
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki soli
-200 g masła
-2 jajka
-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
-56 g czekolady (wedle życzenia mleczna czy deserowa )
Sprawdzamy składniki 1, do miski wsypujemy mąka + proszek do pieczenia + sól 2, masło + cukier puder 2 ucieramy na gładką masę dodajemy po jednym jajku 3, na przemian z ekstraktem waniliowym dodajemy mąkę 4, wyrabiamy cisto i dzielimy na 2 części 5, jedną zawijamy w papier i chowamy do lodówki - do drugiej dodajemy roztopioną czekoladę 6 i również chowamy do lodówki na około 30 minut, następnie rozwałkowujemy dwa prostokąty i łączymy w roladkę 7, odstawiamy na około 2 godzinki do lodówki......
Szykujemy schłodzone ciasto 8 i blaszki 9 , tniemy/kroimy nasze ciasto na 1cm roladki/ ślimaczki 10, pieczemy w temperaturze 180`C przez 20 minut......
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz