czwartek, 15 sierpnia 2013

Lukier Królewski

SKŁADNIKI:
- 500g cukru pudru (przesiać ,by zlikwidować ewentualne grudki)
- 2 średnie białka z jajek lub białka w proszku
- 1 łyżeczkę soku z cytryny

WYKONANIE:
Przesiej cukier puder, dodaj białka lub białka w proszku (ja używam w proszku) i sok z cytryny. Dobrze wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.Lukier powinien być gładki i lśniący .Jeśli jest zbyt gęsty dodaj 2 krople wody i dobrze wymieszaj, w miarę potrzeby czynność powtórzyć.Przechowywać można w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.


 PAMIĘTAJ , łatwiej jest rozrzedzać gęsty lukier niż próbować go zagęścić.


GĘSTY   LUKIER
Używamy do robienia małych elementów kwiatki,liście i jako klej w stylu angielskim.

ŚREDNI   LUKIER
 Dodajemy do gęstego lukru odrobinę wody 2,3 krople i uzyskujemy odpowiednią gęstość do obrysowywania krawędzi ciastek.

RZADKI   LUKIER
Dodajemy do średniego odrobinę jeszcze wody i powstała płynna konsystencja, jest gotowa do wypełnia obrysowanych wzorów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz