poniedziałek, 24 lutego 2014

Babeczki z kremem Mascarpone.........

Przepis...
Składniki:
-250g miękkiego masła/margaryny
-250g cukru
-aromat (wedle uznania)
-4 jajka
-380g mąki (ja dodaje tortowej)
-230g kremówki(30% lub 36%)
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1,5-2 łyżki kakao ciemne
-barwnik czerwony (odrobinę na łyżeczkę)

Przepis wystarcza na 36 babeczek w papilotkach dużych lub 80 malutkich...

Sposób przygotowania....
Szykujemy składniki , sprawdzamy czy wszystko mamy i zaczynamy..
W misce ucieramy masło z cukrem , następnie dodajemy po jednym jajku ucierając nadal , następnie dodajemy kremówkę wymieszaną z barwnikiem i kakao , mieszamy do uzyskania jednolitej masy, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , wszystko łączymy . W miedzy czasie szykujemy formy i papilotki , następnie napełniamy papilotki ciastem do połowy lub jak kto woli do 3/4 wysokości. Wstawiamy do uprzednio nagrzanego piekarnika (180`C) na około 15-20 minut wszystko zależy od piekarnika..... Gdy wystygną można je ubrać/udekorować wedle uznania..

Przepis na krem Mascarpone
Składniki:
-250ml śmietany kremówki
-250g serka mascarpone
-3 łyżki cukru pudru


Ubijamy kremówkę z cukrem pudrem, w drugim naczyniu ucieramy delikatnie serek  i dodajemy ubitą śmietanę po jednej łyżce...... krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki.....


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz